Monday, December 13, 2010

TANDA??? ADAKAH SUDAH TIBA MASANYA???

JUMAAT, 11/12/2010

Tanda2 awl besalin dah kua ( lendir + skit coklat ) mcm akhir period tu, masa tu nak smyg magrib pegi la tandas tgok2 kua tanda tuh..nek tkut aku, menggigil gak la bila tgok..dlm hati dah trtnya2, adakah mlm ni, esok atau lusa aku akan besalin??? mcm bese aku amik air smyg dan menunaikan smyg magrib dan brdoa la byk2...isau sngt, tkut sume ada...time tu gak la prut cam x slesa, mengeras dan ase cam nak yak...contraction pon ada gak dlm 10 minit cmtu, hubby dah suh g sepital tp aku ckp tnggu dulu la sbb takut kena "seluk" hehehe....msa yg sama gak, siap2 kan la keperluan aku mcm kain batik, t-shirt, stokin, pad dan sume la yg pntg2...brg baby dh stnby dlm kete dah....

PUKUL 1.00 PAGI 12/12/2010

Masih di rumah, masih menahan tunggu betul2 sakit baru pegi sepital...dlm keadaan sakit gak la prut ni, aku baring dan baca yassin...tkut nye hanya ALLAH yg tahu, yela nk besalin ni bkn sng...hubby lak wat kan aku mihun sup segera dan anmum, time ni aku lapa tp cam xde slera sngt...pas makan, aku dan hubby cuba tok tido, tp aku xslesa sngt la..cuba dan cuba tok tido gak...

KEESOKAN HARI

Dah pukul 6.30 pagi, aku bgn smyg subuh...alhmdulilah perut dah ok, lendir pon dah xkua lg...normal seprti biasa, pastu tnggu smpai pukul 8.00 tok kejut hubby g keje...hubby ckp kalo sakit kol la dia, nnti trus g sepital jek...alhmdulilah, smpai la hubby balik xde rasa sakit lagi...smpai la ke hari ahad, ada kua skit lendir + darah tp skit sngt2...smpai skang xg sepital lg cek, tp akak2 aku sume suh g...yela tkut je xsakit kang ttbe je trus besalin huhuhu....

Pape pon, hanya doa yg akan iring aku msa nk besalin nanti...mohon agar dipermudahkan urusan ku msa besalin nanti, ya ALLAH...selamatkan lah aku dan anak yg bakal lahir nanti, amin....

Wednesday, December 8, 2010

ULANG ALIK KE SEPITAL???

AKHIR NOVEMBER 2010

Ulang alik ke sepital?? aduhh...sungguh xsanggup, sebabnye.....aku diserang gastrik secara mngejut yg sngt2 la sakit kt ulu hati ni ha....ingatkan sehari je sakit dia, last2 3-4 hari gak la aku tnggung sakit ni...msa ni jgk la hubby kena ulang alik bwk aku g sepital selayang, hari 1 aku start sakit msa kt umah lg sblm g opis, prut xslesa...smpi opis dh mkn makin la sakit kol hubby suh dtg amik trus g sepital. smpai sepital, nurse ingat aku nk besalin dah, dia suh baring pastu bukak suar dalam...ishhh..ape ni, aku blum nk besalin lg la..detik dlm hati aku, tkut la sbb dorg nk seluk huhuhu....aku pon trus terang kt dorg ckp aku sakit prut sbb gastrik...nurse pon phm dan wat CTG (cek jantung baby)..alhmdulilah sume ok, baby sehat...aku??? dorg xcek pon, just bg ubat pastu balik...tp doc bg MC 2 hari..yahooo...bestnye.... =)

Esoknye, aku xg kje...doc umah jela rehat...sakit masih sakit walau dh mkn ubt, ase makin sakit ada la kot..hubby kje, tp dia ckp "kalo xtahan sakit tu, kol b yek kite g sepital balik", aku jwb "ok b, tp skang masih leh tahan lg"..smpai la ptg aku tahan sakit, hubby balik suh g sepital tp aku xnk...tnggu smpi tol2 xtahan. pukul 3 pg aku sakit sngt2, kejut hubby g sepital lg...naik motor tu, rider pg2 buta yela motor jela yg ada kete lom dpt lg...cian hubby kena bgn bwk aku g sepital, smpai sepital kt dewan besalin xde org hnya aku ngn nurse2 yg brtugas jek...doc tnya nape, aku jwb sakit gastrik...cam bese, dorg cek jntung baby jek, aku dorg bg ubat jek, tp kali ni ubt len...last2 balik jela...dh 2 kali dtg ni, tp still xde wt pape...sakit ni hnya ALLAH je yg tau..tp dorg ckp xde pape tuh...balik dan mkn ubt, hubby xg kje sbb letih..cian b...

Hari ke-3, aku ngan hubby rehat jela kt umah..prut dh ok kalo mkan ubt, tp pastuh sakit balik, cam xde pape effect lngsung ubat yg sepital bg tuh...emmmm...kali ni paling sakit, kat ulu hati smpai nk nafas, nak sendawa pon sakit sngt2...yg ni dh xleh tahan tol2, g lg sepital..kali ni kalo dorg xwt pape jgk hubby nk sound doc n nurse kt sepital sbb xwt pape..padahal dh 3 kali dtg tp xbek2 jgk, isau la tkut ada pape ke...cam bese dh smpai kt LR, hubby ckp la kt nurse yg dh 2 kali dtg tp xbek2 gak...dorg bwk aku msk, cek jntung baby, pastu doc tekan2 kt ulu hati tu, tnya la ada muntah ke, buang air ok ke mcm2 la...aku jwb xde sume ok cuma cirit birit jek kalo mkn ubt...doc pon ceramah la, kalo peknen mmg cmni la, pkara bese la, mcm2 la...pastu dh, doc scan baby tgok baby sht sume trus la balik....aku pon redha jela, harap2 pasni bek la gastrik aku ni...

Esoknye...dh rasa kurang la skit, gagahkn jgk g kje dh xleh la nk cuti2 ni kje byk nk kena siap kn...sakit mmg sakit, makan jela kunyah2 kt opis....lama2 ok skit, tp sakit kt ulu hati tu masih ada...tahan2....alhmdulilah, smpai skang dh ok...harap2 xjadi lg la bnda cmni, cian kt hubby je asyik cuti je sbb aku sakit...skang dah 37week, masih menanti si kecik dlm prut ni kua huhuhu....

p/s: punca gastrik ni?? emmm...asenye, smlm kua ngn hubby, mas n acak g makan kt kedai mamak tmpt kje hubby, aku makan kari ayam...kari tu punya la pedas, dh la prut ngah kosong..aduss..tu kot sbb nye...esok tu trus sakit hehehe....serik aku nk mkn kari mamak lg pasni...

Ni la Hospital Selayang, hospital yang aku ulang alik pegi & bakal baby lahir

Thursday, November 25, 2010

INTERESTING BLOG AWARD

1. lurveeslivestorys.blogspot.com di mata kalian.
Jawapan: blog yg sngt menarik, banyak info, cerita, pengalaman dan nak cakap la kan macam2 ada la kat blog akk zura ni hehehe...

2. name blog anda dan kenape anda letak name itu..
Jawapan: Melzad Revolusi Melayang..sebab??
Melzad tu ada 2 nama dlm 1 ayat, MEL amik dari melayang,ZAD mik dari biozad iaitu nama samaran my hubby jadi bila gabung jadi MELZAD hehehe...revolusi melayang pula mksudnya pertukaran nama samaran setelah sy berkahwin dgn hubby, tu jek..

3. name URL blog anda dan dari mane datangnya idea tu...
Jawapan: melayang..kerana melayang tu mmg nama dari dulu sy gunakan sebab sy suka melayang/berangan/pikir sesuatu benda secara jauh..

4. apekah kaedah dalam penulisan blog anda
Jawapan: sekadar suka-suka nak tulis, ape yg sy rasa nak cerita/luahkan sy tulis dlm blog ni, untuk berkongsi dgn sume...


5. apa perasaan anda bila tengok blog org chantek & menarik sedangkan blog anda tidak (kadang-kdang blog sendiri menarik tapi merendah diri )
Jawapan: xde rasa pape...lagi suka bukak blog org tersebut sbb cantik, kalo isi-isi/cerita dlm blog tu pon cantik lg sy suka.. 


6. bilakah blog anda diwujudkan
Jawapan: rasanya tahun 2008/2009 kot dah xingt sebab dah lama xupdate hehehe...


7. siapakah org pertama yg tahu dan menjadi follower blog anda
Jawapan: saya rasa kawan sy kot MASLINDA nama dia, mas la yg suruh sy wat blog ni

8. sila tag 5 org lain untk menerima anugerah dan pas kan syarat syarat ini...
 

PANTANG LARANG KETIKA HAMIL

Memang dalam apa jua perkara kita tidak dpt lari dari petua mahupun pantang larang org tua. Adakalanya ia tidak logik dan tak masuk akal. Namun jika tidak diikut dan kemudiannya terjadi sesuatu perkara yg tidak baik kepada bayi, tentu mereka akan mula mengungkit. Berikut adalah beberapa pantang larang yg saya kumpulkan untuk panduan kita bersama.

a) Jangan minum air kelapa dan air nenas pada trimester pertama.
~ dikhuatiri bayi akan gugur.

b) Jangan mengikat mati benang, plastik atau sebagainya.
~ dikhuatiri ibu sukar melahirkan.

c) Jangan mengetuk dinding rumah.
~ dikhuatiri uri bayi akan melekat pada rahim, biarpun bayi telah selamat dilahirkan.

d) Jangan mandi malam.
~ dikhuatiri air ketuban akan berlebihan sehingga memudaratkan bayi dlm kandungan.

e) Jangan banyak minum ais.
~ dikhuatiri saiz bayi akan besar dan sukar dilahirkan. Ada juga sesetengah pendapat mengatakan takut bayi mudah dijangkiti demam kuning.

f) Elakkan minuman bergas dan kafein.
~ dikhuatiri kandungan mudah gugur.

g) Jangan lilit tuala pada leher dan pada rambut (utk keringkan rambut)
~ dikhuatiri tali pusat akan melilit leher bayi.

h) Kurangkan mkn buah oren.
~ dikhuatiri bayi dilahirkan byk kahak.

i) Elakkan membuat kerja2 menjahit.
~ dikhuatiri tali pusat anak akan berbelit dan sukar melahirkan.

j) Apabila terlihat benda yg pelik, cepat2 beristighfar.
~ dikhuatiri bayi akan mengenan.

k) Kurangkan mkn pisang.
~ pisang menyebabkan rambut bayi terlalu lebat.

l) Jangan memburu atau membunuh binatang. (bg suami dan isteri)
~ dikhuatiri sukar utk bersalin.

m) Jangan mkn betik muda.
~  getah yg ada padanya menyebabkan kandungan boleh gugur.

Inilah antaranya... saya pasti diluar sana masih byk pantang larang yg diberikan oleh org tua mereka. Apa jua pantang yg kita dgr... Jgn terlalu taksub lak mengikutnya... takut lari Akidah pula nanti. Yg penting, setiap ibu yg mengandung, pastikan anda menjaga tingkah laku dan percakapan sepanjang kehamilan. Apa juga yg dilakukan oleh si ibu, mungkin diwarisi oleh anak yg dikandung. Wallahua'lam.

p/s: info dari http://kehamilan.blogspot.com/

There was an error in this gadget